Van 15 februari tot en met 15 maart 2020 kunt u in Kunsthuis18 kennis maken met de zogenaamde kunststroming ‘Outsider Art’. De expositie bestaat uit 23 kunstwerken gemaakt door de in 2018 overleden kunstenaar Wil M.J. van den Ende. De schilder overleed in een psychiatrische instelling na een moeilijk en zwaar leven, niet alleen voor hem maar ook zijn familieleden. Zijn werk gaat over gewone dingen zoals natuur, landschappen, dieren en enkele diepzinnigere gedachten in een simpele stijl. De techniek die Wil gebruikte was voornamelijk waterverf op papier. Deze bijzondere kunststroming die inmiddels meer aandacht en respect krijgt door onder andere exposities in het Dolhuismuseum in Haarlem en Het Outsider Art Museum (OAM) in Amsterdam, wordt meer en meer gewaardeerd en erkend, ook internationaal.  Ook in de regio Amsterdam wordt door de stichting Cordaan veel ruimte en facilitering geboden om te schilderen aan mensen met een beperking of een psychische gevoeligheid. Zo kunnen zij zich door kunstzinnige expressie manifesteren en komen tot zelfontwikkeling en zelfacceptatie.

Tip!
Het Outsider Art Museum (OAM) in Amsterdam presenteert momenteel ‘WOEST’, een grote overzichtstentoonstelling over Nederlands bekendste Outsider-kunstenaar Willem van Genk. Meer dan 60 werken van vele (inter)nationale bruikleengevers en waaronder nooit vertoonde werken worden aan het publiek getoond. Op deze manier zet het museum deze markante kunstenaar in de spotlight. De expositie is tot en met maart 2020 te zien en reist daarna door naar Lausanne en St. Petersburg.

Uitgangspunt

Deze tentoonstelling heeft voornamelijk als uitgangspunt het onder de aandacht brengen van kunstuitingen van onze medemensen met een psychische gevoeligheid. Er is vooral tegenwoordig niet alleen veel aandacht voor mensen met een psychische gevoeligheid maar er is ook veel negatief nieuws over mensen met een gedragspatroon wat anders is dan wat algemeen wordt aangenomen als normaal. Door de veranderingen in de geestelijke gezondheidszorg en ondanks de privacy bescherming vallen er heel veel van deze mensen met een geestelijke onbalans tussen de wal en het schip.
De stelling is dat alle mensen, met welke gevoeligheid of beperking dan ook, talenten hebben en daar past de term kunst heel goed bij. Zoals bijvoorbeeld Professor Dr. Andries Baart, verbonden aan het UMC in Utrecht o.a. stelt in zijn lezing op de Ypsilon jubileum dag, over de hoe de relatie zou moeten zijn met mensen met een gevoeligheid. Deze onderstaande zinsneden spreken boekdelen.

“van smalle participatie tot een breed streven naar erkenning” en “alledaagsheid helpt zorg aanvaardbaar en aansluitend te maken”

Past kunstzinnige expressie daar niet perfect bij?! Wie houdt er niet van om met kunst bezig te zijn, te experimenteren , te bekijken, zelf te maken of in sommige gevallen te verzamelen. Het is zinnig, inspirerend, verheffend, nuttig en geestverruimend en zelfs therapeutisch en een weg naar zelferkenning en last but not least iedereen kan het.!

Nu is het zo dat 6 a 7 % van ons mensen lijden aan een psychische ziekte en dit staat nog los van de moderne trend bij mensen met plotselinge angsten en burnouts die zich nu regelmatig voordoen in onze omgeving. Dit is allemaal onderdeel van de Condition Humaine welke stelt dat het leven lijden is. Wanneer dit dan zo is laten wij dan waardig lijden en ons allemaal deels laten leiden door kunstzinnige expressie.

Om u bekend te maken met deze vorm van kunstexpressie welke Outsider Art wordt genoemd, nodigen wij u van harte uit  bij de opening aanwezig te zijn op zaterdag 15 februari om 15.00 in Kunsthuis 18 aan de Zuidweg 6 in Naaldwijk.

Een additionele verrassing en aanvulling op deze tentoonstelling, welke overigens los staat van de Outsider Art, is een aantal bekende plekken in het Westland die op een bijzondere wijze in het werk van de kunstenaar Chris Oosterhoff zijn weergegeven. Zo zag u gedeeltes van de Westlandse historie niet eerder. U zult verstelt staan van de diversiteit van deze kunstenaar in stijlen en werkwijzen. Hij wordt niet voor niets genoemd in de Pieter Scheen (Lexicon Nederlandse Beeldende Kunstenaars 1750-1950).

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Business People.
De toegang is gratis. Kunsthuis18 is iedere zaterdag en zondag geopend van 13.30 tot 16.30 uur.

Klik hier voor foto’s van de opening

Kunsthuis18
KIJK EN BELEEF