Van 16 maart tot 14 april 2019 exposeren Agnes Esenkbrink, Martha Vollering en jong talent Valerie in Kunsthuis18, gesitueerd aan het Zuideinde 6 in Naaldwijk.

Onder de titel KUNST DIE JE AANKIJKT komen verschillende disciplines voorbij zoals sculpturen, portretten en fotografie.

Agnes is jarenlang actief geweest in de mode-industrie en dat heeft invloed op de manier waarop zij kijkt. Dit zie je duidelijk terug in haar sculpturen met als thema: Slow Fashion Stones.

Martha portretteert graag mensen. In haar stijl van schilderen herken je ook haar liefde voor tekenen en voor Japanse kunst. Mensen en wat hen beweegt is altijd het centrale motief.

Jong talent Valerie, gesponsord door Greenport People Ruimte voor Jong Talent, laat zich in haar fotografie vooral inspireren door de natuur maar ook andere onderwerpen die haar oog treffen resulteren in contrastrijke, ruwe en uiteenlopende foto’s.

Kunsthuis18 is elke zaterdag en zondag geopend van 13.30 uur tot 16.30 uur. De opening is op 16 maart 15.00. U bent van harte welkom.

Agnes Esenkbrink
Haar jarenlange achtergrond in de mode-industrie heeft invloed op de manier waarop ze kijkt. Vormen, gewaden, stoffen, dessins, structuren en naden, ze ziet ze overal. Dit zie je in haar sculpturen terug met als thema: Slow Fashion Stones. Het liefst werkt ze direct vanuit de steen volgens de methode: ‘en taille directe’. Dat betekent dat ze geen proefmodel in klei maakt. Gaandeweg kan het idee veranderen door “wat de steen haar prijsgeeft”. Niets ligt helemaal vast, er is in het proces ruimte voor verandering en bijstelling van het oorspronkelijke idee. Dat schakelen, zoeken, spelen, meebewegen en gefocust werken is haar uitgangspunt. Beelden zijn meestal organisch van vorm en hebben vaak een lijnenspel van beweging en tegenbeweging. Zij vindt het recyclen van materialen belangrijk. Dit zie je terug in het thema: Story Telling Pillows. Sculpturen worden gepresenteerd op kussens die gemaakt zijn van oud suède of van een kledingstuk uit de kringloopwinkel. In het door haar geschreven boek ‘Fast Fashion’ ageert ze tegen de vervuilende mode-industrie en roept de consument op tot bewustwording. Deze expositie ligt in het verlengde ervan.

Martha Vollering
Martha Vollering (1960, Kwintsheul) tekent en schildert al vele jaren naast haar schrijvend werk. De laatste tijd zijn dit voornamelijk portretten op paneel in olieverf. Ze volgde diverse cursussen bij portretschilders; onder andere in de glaceertechniek van de oude meesters. In 2009 studeerde ze in deeltijd af als kunsthistoricus en verschoof haar werk als journalist en tekstschrijver naar auteur van boeken met een cultuurhistorische of kunstzinnige invalshoek. Mensen en wat hen beweegt is altijd het centrale motief. Martha portretteert graag mensen, of het nu in woorden of met verf is. In haar stijl van het schilderen herken je ook haar liefde voor tekenen en voor Japanse kunst. Deze expositie geeft een overzicht van de laatste twee jaar. De portretten lopen uiteen in stijl en onderwerp: van bekende koppen in glaceertechniek tot zwart-wit portretten in losse stijl en van decoratieve geishatypes tot persoonlijke portretten naar foto’s in opdracht.

Jong talent: Valerie, sponsor Greenport People Ruimte voor Jong Talent
Valerie (21) studeert ondernemerschap aan de Hogeschool Rotterdam en haar passies zijn fotografie en natuur. Zij treedt hierbij in de voetsporen van haar beide opa’s. Eén opa had een passie voor fotografie en haar andere opa leerde haar de liefde voor de natuur kennen. Van kleins af aan liep zij al met een fotocamera in de hand op zoek naar mooie plaatjes. Haar thema’s zijn divers maar het zijn vaak contrastrijke onderwerpen. Haar inspiratie haalt zij voornamelijk uit de natuur op haar wandelingen door wisselende landschappen over slingerende paadjes of struinend door schaduwrijke bossen maar ook andere onderwerpen die haar oog treffen resulteren in de meest ruwe en uiteenlopende foto’s. Haar missie is vooral de wereld op een nieuwe en verrassende manier vast te leggen waarbij geen detail ongezien blijft.

 
Foto-impressie van de opening op 16 maart