Jongerenacademie KUNSTSTOF18
seizoen 2016-2017

lessen beeldende kunst voor jongeren tussen 12 en 21 jaar

Kunsthuis18 start in september 2016 weer met het geven van beeldende kunstlessen aan jongeren door professionele docenten. Houd jij je bezig met beeldende kunst en wil je je verder ontwikkelen en verdiepen? Meer dan je op de middelbare school krijgt aangeboden? Uit interessse of misschien omdat je je (op een dag) wilt aanmelden bij een kunstacademie of grafisch lyceum? Dan is Kunststof18 jouw ding.

Vanuit de kunstgeschiedenis maak je kennis met inspirerende voorbeelden, leer je over periodes, stromingen en disciplines, en wordt een link gelegd naar het hier en nu. Daarnaast ga je natuurlijk zelf in de cursus aan de slag met allerlei technieken en materialen. Grijp die kans en maak je eigen portfolio! En, niet te vergeten: ontmoet jongeren met dezelfde passie als jij!

Hieronder volgt een korte omschrijving van de vijf lesblokken die elk uit zes lessen bestaan. Een les duurt 2,5 uur waarbij er ook ruimte is om vrij te werken en professionele coaching te krijgen bij je portfolio.

INSCHRIJVEN

Schuilt er een kunstenaar in jou? Ontdek het met Kunststof18. Je kunt je zowel per lesblok of voor een geheel lesjaar van vijf lesblokken inschrijven! Nadat je je hebt aangemeld via info@kunsthuis18.nl ontvang je een digitaal inschrijfformulier en informatie over de wijze van betalen. De uiterste inschrijfdatum voor het derde blok is 9 januari 2017.

Check hieronder een film van enkele leerlingen uit seizoen 2015-2016

1e lesblok | THE BODY

De verwondering over het lichaam is een thema dat kunstenaars al eeuwenlang bezighoudt. Laat je inspireren door onder andere De Anatomische les van Rembrandt, de sculpturen van Alberto Giacometti en kunstenares Orlan die haar eigen lichaam als kunstwerk gebruikt. Kortom, kunstenaars die op verschillende manieren naar het lichaam kijken. Zowel innerlijk als uiterlijk.

2e lesblok | PURE EENVOUD
week 44, 4 november 2016

Kort voor de WOI ontstond er in Rusland een nieuwe beweging in de kunst: het constructivisme. Kunstenaars als Malevitsj bleven net zo lang hun vormen vereenvoudigen totdat er ‘niets’ meer overbleef dan een zwart vlak. Geometrische vormen waren de basis. Het ging puur om vlakken, kleuren en eenvoud. Zonder enige betekenis. Dit werd niet alleen in de schilderkunst toegepast maar ook in de architectuur, beeldhouwkunst, grafiek en mode. Denk aan Ludwig Mies van der Rohe en Oskar Schlemmer. Nog steeds zijn er kunstenaars die zich tot het constructivisme voelen aangetrokken zoals bijvoorbeeld Thomas Raat.

3e lesblok | FANTASTISCH!
Week 2, 13 januari 2017

Dromen, nachtmerries en visioenen; kunstenaars die zich van binnenuit of door gebeurtenissen in de wereld laten inspireren tot prachtige maar vaak ook heftige en dramatische taferelen gevoed door de fantasie. Kunstenaars als Jeroen Bosch, Salvador Dali en Max Beckmann komen aan bod, maar ook hedendaagse kunstenaars als Ron Amir en Hans de Wit die met houtskool en krijt reusachtige werken maken.

4e lesblok | BEKIJK HET IN EEN ANDER LICHT
week 8, 24 februari 2017

Licht als thema van een kunstwerk. Denk aan Caravaggio en het gebruik van clair obscur, het Franse licht in het werk van Pierre Bonnard of aan de heldere transparante verfstreken van Robert Zandvliet die zich liet inspireren door het Hollandse licht in het polderlandschap. Een ander voorbeeld zijn de video-installaties van de kunstenaar James Turell die hele spannende en vervreemdende effecten creëert met licht.

5e lesblok | KUNST VAN DE MASSA?
week 16, 21 april 2017

In de jaren ’50 van de vorige eeuw ontstond er in
Amerika en het Verenigd Koninkrijk een nieuwe
kunststroming: Popart. Kunstenaars gebruikten alledaagse producten uit de consumptiemaatschappij om die tot kunst te verheffen. Denk aan colaflessen, soepblikken, beroemde filmsterren en striphelden. Kunstenaars als Andy Warhol en Robert Lichtenstein wilden de kunst toegankelijker maken voor ‘het gewone volk’. Maar er waren ook kunstenaars die gebruiksvoorwerpen verhieven tot kunst en waarvan het publiek niks begreep. Zoals DADA kunstenaar Marcel Duchamp, die een al bestaand urinoir tot kunstwerk benoemde door alleen zijn handtekening erop te zetten. Kunst voor iedereen of toch niet?

Lestijden

De lessen vinden plaats op een vrijdag van 16.00 tot 18.30.

Kindpakket Westland

Voor ieder kind is het leuk en belangrijk om mee te kunnen doen aan lessen kunst en cultuur. Kunsthuis18 is aangesloten bij Kindpakket van de gemeente Westland, zodat ook kinderen van ouders met een lager inkomen bij ons op les kunnen!

Met Kindpakket Westland krijgt u een vergoeding van (een deel van) de kosten van deelname. Heeft u een uitkering of verdient u minder dan aangegeven in de tabel op de website van Kindpakket? Dan kunt u een tegemoetkoming aanvragen en deze inzetten bij Kunststof18.

Het Kindpakket is een idee van gemeente Westland en in het leven geroepen zodat kinderen en jongeren van vier tot achttien jaar allemaal de mogelijkheid hebben mee te doen aan sport en kunst- of muziekles. Wij vinden het belangrijk dat ieder kind deel kan nemen aan onze lessen en daarom zijn we er trots op, bij Kindpakket aangesloten te zijn.

Meer informatie over de spelregels van Kindpakket en hoe en waar u het pakket kunt aanvragen, vindt u op de website van gemeente Westland: https://kindpakketwestland.nl/wat-is-het/

Voor meer informatie over het inzetten van Kindpakket bij Kunststof18 kunt u mailen naar: info@kunsthuis18.nl